Entréskydd med accesskod i en hiss

En fråga, vad är det för skillnad på dessa två knapp-paneler (förutom symboler och att det står Bewator på den andra panelen alltså):

Panel ett
Panel ett.

Panel två.
Panel två.

Rätt svar är: Antalet knappar.

Jag var idag på besök hos ett företag och fick reda på att för att komma in skulle jag slå en fyrsiffrig PIN-kod i hissen. Väl inne i hissen letade jag efter en normal knapp-panel (modell panel två ovan). Hittade ingen så jag fick gå upp, ringa på och bli insläppt. Och frågade då var kod-panelen satt. Det visade sig att det inte fanns någon, utan koden skulle slås in på hissens knapp-panel. Hoppsan!

Det är två saker jag tycker illa om den här lösningen. För det första är det väldigt ologiskt att knapparna som tar dig till olika våningar även har en annan betydelse. Det blir svåranvänt och underlättas inte av att det inte fanns en instruktion i hissen.

Men det andra och mer skrämmande är säkerheten – så länge som huset har färre än 10 våningar blir säkerheten sämre. I huset i dag finns det totalt 81 möjliga koder mot de 10000 koder som funnits om en normal panel hade använts. 81 koder borde man kunna testa på några minuter, och gissningsvis finns det inte ett larm om man gör för många försök på raken heller.

Jag kan förstå att hisstillverkaren tyckte att detta var ett bra sätt att skapa mervärde och unikitet i sin produkt. Men troligen har inte inköparen på fastighetsbolaget eller byggherren tänkt på säkerheten. Kravspecen sa en hiss med kodbaserat entréskydd – och det fick man med den här hissen.

En riktigt läskig OCH svåranvänd säkerhetslösning.

(Bara för att förtydliga: Nej panel ett är inte från det hus jag var i utan är en bild jag Googlade upp. Den riktiga panelen hade färre knappar. Bilden ovan kommer från en bloggpost om de obegripliga symbolerna på panelen.)

11 reaktioner på ”Entréskydd med accesskod i en hiss

 1. Och hur många fyrsiffriga 10-ställiga koder kan det bli ? (saknar en nolla)
  o med en 5 ställig panel blir det väl 625 koder. Men i övrigt håller jag helt med dig ;-)

  1. Damn, Ninja’ed!

   Men han sa faktiskt att panelen på bilden inte hörde till så jag antar att han hade en treknappars panel i hissen.

   1. Aloha!

    Exakt, tre knappar. Hittade ingen exakt sådan på nätet utan plockade en hyggligt matchande illustration, vilket jag påpekade men uppenbarligen kunde varit mer tydlig på.

 2. Håller med om missen i användarvänlighet. I övrigt så är ju alternativ två inte så säkert det heller, speciellt inte om det sitter utomhus, det är lätt att se vilka tangenter som används och vilka som inte gör det.

  1. Aloha!

   Japp, bra påpekande. Det är faktiskt något som är en fördel med hissknapps-versionen, knapparna används inte bara för att slå in en kod och kommer därför att ha ett annat användningsmönster än om knapparna används för att knappa in en kod.

 3. Jag har också stött på detta men gjorde en helt annan tolkning. Jag trodde att hisstillverakren tänkt sig fixa säkerheten genom att gömma möjligheten att slå koden, (typ steganografi). Och nej, jag tycker inte heller det är speciellt säkert men det verkade ju fungera den här gången ;-)

  1. That asycietrmsal dress is going to look fabulous on you. I miss your blog, I used to visit heaps but now I am back and hopefully more active. x

 4. Thanks and i am very grateful to get a big advantages.I highly appreciate your hard work for creating this post to more aware of Security Attempts that is very useful to those more particularly who are facing problems while doing Entrance guard with access code in a lift.but I have a question If pull is coded as 61 and lift is coded as 47, then how is push coded?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *