Mac OS X får stöd för virtualisering

(Uppdaterad 2011-07-05, tack JakobS.)

Apple förväntas släppa en ny version av sitt operativsystem för datorer och servrar inom ett par veckor. I går, fredag 2011-06-01 släpptes Golden Master (GM) till utvecklare, och om inget allvarligt hittas är det sannolikt att det blir den officiella versionen. Mac OS X 10.7 med kodnamnet Lion kommer med ett flertal förbättringar som Apple visat upp sedan tidigare.

Men en sak som dök upp i går är att desktopversionen av Mac OS X får samma rätt att köra virtualiserad som serverversionen. Macrumors skriver om den nya funktionaliteten:

For the first time, Apple is allowing owners of OS X (client version) to run multiple virtual copies on the same machine. Previously, Apple extended this ability to Mac OS X Server only. Running separate instances of Mac OS X should be possible under virtualization solutions such as VMware Fusion and Parallels. This functionality allows you to deploy different sandboxed installations of OS X, typically for enterprise purposes.

Virtualisering på Mac.

Mac OS X har sedan tidigare stöd för att stänga in, sandboxa enskilda applikationer, en funktion som förbättras i Lion. Ett bra exempel på hur applikationer kan stoppas in i en sandlåda är IronFox och IronBird.

Att kunna virtualisera hela OS:et gör det enklare att sektionera sin användning till olika områden, inte bara på enskilda applikationer. Du får därmed kontroll över flera applikationer samt data på en gång, mycket bra inte bara för företagsbruk. Det finns en avtalsmässig begränsning av antalet instanser du kan köra samtidigt, vilket dock kanske är tillräckligt många:

(iii) to install, use and run up to two (2) additional copies or instances of the Apple Software within virtual operating system environments on each Mac Computer you own or control that is already running the Apple Software.

Detta är en av flera bra nya säkerhetsfunktioner jag ser fram emot att få testa närmare om ett par veckor.

2 reaktioner på ”Mac OS X får stöd för virtualisering

  1. Är det inte så att förändringen enbart rör licensen? Vad jag har sett är det redan nu möjligt att köra OSX virtualiserat.

  2. Ja, i så motto att du brutit mot EULAn om du kört det i desktopversionen, inte serverversionen. Se mer på Macrumors, som jag missade att länka till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *