Artikel om hur kryptering fungerar

IDGs webbplats finns nu den artikel om hur kryptering fungerar jag skrivit, en artikel IDG publicerade i tidningen Techworld för ett tag sedan.

Artikeln försöker förklara hur några vanliga krypton fungerar. Eftersom man i en artikel för publicering har hårda gränser på antalet tecken får man alltid göra begränsningar och tyvärr ofta skära bort saker känns viktiga – detta för at få med viktigare saker. Artikeln fokuserar därför på symmetriska krypton, exempelvis AES.

Min utgångspunkt vid urvalet av algoritmer var typiska krypton vid säker kommunikation på Internet (ex med hjälp av OpenSSL). Sedan borde man naturligtvis skriva om asymmetriska krypton, hashfunktioner, protokoll, kryptomoder och alla andra komponenter som tillsammans bygger upp funktionaliteten för säker kommunikation. Förhoppningsvis finns det utrymme för uppföljningsartiklar om detta.

IDG har även lagt upp en annan artikel jag skrivit – en artikel där jag tittar närmare på några olika USB-minnen som på olika sätt försöker erbjuda säkerhet.

En reaktion på ”Artikel om hur kryptering fungerar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *