Bra böcker om krypto

Jag får ibland frågan om jag har några tips på böcker att läsa för att lära sig mer om krypto och IT-säkerhet. För den som vill få en allmän introduktion, utan att kasta sig ner i specifika algoritmer och matematiken bakom är Simon Singhs The Code Book fortfarande riktigt, riktigt bra. The Code Book finns även översatt till svenska och heter Kodboken.

The Code Book av Simon Singh
The Code Book av Simon Singh

Om du istället verkligen få en grundläggande bas inom krypto finns istället Nigel Smarts Cryptography: An Introduction.

Cryptography: An Introduction av Nigel Smart
Cryptography: An Introduction av Nigel Smart

Nigels Smarts bok täcker in allt från grundläggande koncept, går igenom historiska krypton (ofta samma som Singhs bok, men mycket mer detaljerat) till moderna algoritmer och attackmetoder. Boken beskriver både symmetriska och asymmetriska metoder. Smarts bok har använts i kurser på Chalmers och ligger på en högskolenivå i svårighetsgrad. Jag tycker dock att boken är trevlig, pedagogisk och lättläst. (Kapitlet om Elliptic Curve-krypto borde dock ligga längre bak i boken. Det kommer inte längre först vilket det gjorde i tidigare versioner, men känns ändå malplacerat och borde komma i samband med andra asymmetriska metoder.)

En annan sak som är bra med Smarts bok är att den finns fritt (som i gratis) tillgängligt på nätet. På Nigels Smarts webbplats finns en sida med information om olika versioner av boken samt en möjlighet att ladda ner boken. Notera att boken är i Postscript-format så du behöver antagligen konvertera den till PDF, EPUB eller vad du nu vill ha. Vill du fördjupa dig inom krypto finns här något att gotta sig med i höstrusket.

11 reaktioner på ”Bra böcker om krypto

  1. Cosa ne dirt?Appcovaio. Quella delle amebe mutanti intelligenti che proiettano ologrammi sugli schermi TV e succhiano il cervello alle bionde durante il novilunio l’abbiamo già usata, o ricordo male?Per la storia del popcorn: ne ho già parlato alla radio nel Disinformatico scorso, ma domani ci sarà un aggiornamento.

  2. PS I have been nervous about planting things in memory of Christian. I guess I am fearful of the trees and plants dying too, and somehow having attached myself to it in a weird way and mourning all over again. I’m a bit of a practical person and acknowledge the fact that Houston has super wet winters and super hot summers, not exactly the best foundation for a garden of eden!

  3. che sei più esperto di me nella materia, una domanda: Microsoft Silverlight funziona coi sistemi operativi eComStation 2 e Solaris 11 Express 2010.11? E già che ci siamo, coi sistemi operativi della IBM: z/OS, z/VM, z/VSE, and z/TPF?Se la risposta è no: perché tutti accusano Silverlight solo per l'incompatibilità con Linux, e mai con gli altri sistemi operativi?La diffusione fra desktop e notebook per usi "casalinghi"

  4. Fr Marius am ascultat predica un barbat si o femeie din serile iris mea placut foarte mult asteptam cu nerabdare cele late predici. pentru inceput am o intrebare.dece purtati inelul pe dejetul mijlociu si nu pe inelar.

  5. As Bill suggests, it is not a call for a new party. We have experience with that. It is a statement. For days we have heard all the reasons Romney lost. The big one: he didn’t articulate any principles. Ah, Obama, didn’t have any to ignore. Hope and change? Forward! What the hell? But…I’d like to think most people, even a simple majority are not mindless drones. Someone that can agree with and articulate the principles and platform provided here is worth supporting.

  6. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So good to search out any individual with some authentic thoughts on this subject. realy thanks for starting this up. this website is one thing that is needed on the net, somebody with just a little originality. useful job for bringing something new to the internet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *