STEED – Initiativ för kryptering mellan ändpunkter

Sprang på ett nytt säkerhetsinitiativ kallat STEED. Tanken med STEED är att utveckla kryptering som spänner hela vägen mellan ändpunkterna i en kommunikation och skall vara så enkel att använda att det alltid (ofta) används. Initiativtagarna till STEED skriver:

End-to-end e-mail encryption is still ignored by almost all users. The mails are left in the clear in the mailboxes of the web mail providers, where they are frequently collected by attackers and lead to an escalation of the attack due to the sensitivity of the mail content. We suggest a new and simplified infrastructure to protect mail that is compatible with OpenPGP and S/MIME and relies on an easy-to-use trust model without a central administration.

Initiativtagarna är i det här fallet Marcus Brinkmann och Werner Koch från Tyska företaget g10CODE, kanske mest kända för att driva utvecklingen av GnuPG.

Det SPEED är tänkt att erbjuda är saker som:

  • Automatisk nyckelgenerering
  • Automatisk nyckeldistribution
  • Opportunistisk kryptering
Tillsammans är detta egenskaper avsedda att göra säkehetsanvändningen så osynlig som möjligt som användaren. I första hand verkar STEED vara fokuserat på mailtjänster. Det finns en artikel av Marcus och Werner som närmare beskriver vad de vill åstadkomma med STEED och hur detta är tänkt att ske. Vi får se om STEED flyger eller inte, men initiativ som gör säkerhet enklare att använda och därmed mer utbredd gillar jag.

7 reaktioner på ”STEED – Initiativ för kryptering mellan ändpunkter

  1. Åter på jobbet efter 3 veckors härlig solsemester.Nu kommer jag köra ett pulsbaserat träningsupplägg i en 3 månadersperiod för att se ifall jag kan förbättra mig.Det känns oerhört segt att springa efter pulsen men jag får ge det en chans!Såg att nya numret av runners world var ute nu så det ska inhandlas :)

  2. Abortion had as much effect on this election as its had on any other since Roe V. Wade was passed. The same people were saying and doing the same things, on both sides, that they have been doing for 40 years. The only things different this year than in past elections was the tampon thing and the birth control thing—both of which were lies.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *