Riktigt självförstörande FLASH-disk

The Register har en artikel om en FLASH-baserad hårddisk som verkligen försöker förstöra sig själv.

Enligt artikeln har kinesiska hårddiskföretaget Runcore utvecklat InVincible SSD, en FLASH-minnesbaserad hårddisk (Solid State Drive – SSD) avsedd för försvars- och säkerhetsapplikationer.

Runcode InVincible SSD
Runcode InVincible SSD

Hårddisken är kapabel att fysiskt förstöra minneskretsarna. Hårddisken är utrustad med två knappar som kan monteras för snabb åtkomst. Den ena knappen triggar en raderingssekvens som på ett säkert sätt ska skriva sönder informationen i hårddisken. Det är när man trycker på den andra, den röda knappen det händer riktigt spänannde saker:

Det ser väldigt fräckt ut och bilderna i filmen ser ut att visa minneskretsar som sett sina bästa dagar. Men jag är lite skeptisk. Är det militära hot som avses skulle jag hellre vilja skriva sönder informatioenn först innan hårddisken fysiskt destruerats. Och jag skulle gärna vilja se en analys om att innehållet i minnescellerna verkligen går sönder allihopa, inte bara en begränsad del. Gissningsvis drar dom upp matningen så mycket till kretsarna att det sker interna överslag och tillräcklig värmeutveckling för att smälta kapseln. Men detta är knappast en effekt som slår lika hårt över hela chipytan.

Det ser dramatiskt ut, men frågan är om det är bra på riktigt eller bara fräckt och säkerhetsteater?

En annan fråga, som jag som elektronik-designer ställer mig, är – måste man bjuda på röktårta även om man eldar elektroniken med flit?

4 reaktioner på ”Riktigt självförstörande FLASH-disk

  1. För länge sedan besökte jag en amerikansk militärbas, och ovanpå alla kassaskåp satt en liten låd med ”thermite”. Om ryssen kom skulle man helt enkelt dra i ett snöre och den intensiva hettan skulle bränna sig ner genom skåpets överdel och sedan bränna upp allt innehåll.

    Låter som om det vore en bättre lösning här. Som en bonus skulle nog även hela dator gå upp i lågor, vilket hindrar de flesta andra sätt att få tag på information också.

  2. Låter som en brutal och effektiv metod. Och antagligen eldar den upp rummet och kanske byggnaden också. ;-)

  3. Intressanta mekanismer för att skydda data, men viss skepticism känner jag ändå. Försöker föreställa mig vilka hot man tror att dessa skyddsåtgärder ska adressera. Handlar det kanske om tillfångatagna personer som skulle torteras för att uppge dekrypteringsnyckel för ett diskkrypto? Är de avsedda för primärt laptops, eller även servrar? Om servrar, när skulle man få tid att springa ner för att trycka på 328 knappar?

    Någon form av hotanalys hade varit smutt för att få bättre förståelse för när dessa skyddsåtgärder är lämpliga.

  4. Aloha!

    Visst är det så. Jag tycker det är väldigt mycket säkerhetsteater (smoke and mirrors – bokstavligen) över detta. Och inte minst risken att förlora data pga misstag och klåfingriga personer är uppenbar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *