Polisen misstänker att störsändare används vid inbrott

DN skriver om hur Polisen misstänker att inbrottstjuvar använder störsändare för att slå ut villalarm. Larmen använder GSM för att kommunicera med larmcentralen och genom att störa ut GSM-nätet lokalt kan inte larmsystemet skicka meddelanden till centralen när inbrottet sker.

Att använda GSM ger flera fördelar i form av enklare och billigare installation. Larmet kan även fungera vid strömavbrott (givet att larmet i huset går på batteri.)

Men att bara använda sig av GSM för ett larmsystem gör systemet sårbart. Just för att GSM-signalen är relativt svag och lätt att störas ut (avsiktligt eller ej). Däremot är GSM bra som komplement till en trådbunden anslutning. Även sensorer blir i dag allt mer trådlösa och använder exempelvis ZigBee eller liknande radiostandard för att prata med det lokala larmsystemet.

Utifrån artikeln verkar det märkligt nog inte finnas någon periodisk kontakt med larmcentralen som gör att det går att detektera att larmet lever, eller är utslaget. Denna funktion, ofta kallad live detect finns normalt i larmsystem. Det förekommer brister i live detect-funktionalitet också. Typiskt är meddelandena enkla och lätta att förfalska. Men dom ger i alla fall ett visst skydd. När live detect-meddelandena upphör ska larmcentralen larma och skicka någon som kan kontrollera vad som hänt. Och på plats ska det lokala larmsystemet börja larma när den inte längre får svar på sina live detect-meddelande.

Att som privatperson inneha och använda störsändare är inte tillåtet. Men ska man begå inbrott är kanske risken för att dömas för innehav av en störsändare inte det som hindrar. Och störsändare finns det gott om. Allt ifrån kraftiga sändare som stör ut stora områden till små, enheter som den hör som stör några få meter.

Cigarettpaketstörsändare.

4 reaktioner på ”Polisen misstänker att störsändare används vid inbrott

  1. ”Live detect” över GSM skulle nog ge en rätt saftig telefonräkning. Med en fast Internetanslutning vore det genomförbart. Internetanslutningar för hushåll brukar ju emellertid ha måttligt hög driftsäkerhet, och man vill kanske inte att larmbolaget ska skicka ut väktare bara för att Internetleverantören uppgraderar en router mitt i natten.

  2. För 4-5 år sedan såg jag en störsändare stor som en attacheväska på en militärmässa. Den var lite smartare än att bara addera brus på rätt frekvens. Den simulerade 10000-tals mobiltelefoner och registrerade sig på alla basstationer i närheten. En relativt billig och effektiv denial-of-service mao. Applikationen var enligt de som sålde att ma skulle ha den vi militärkonvojer där man ville undvika att IED:er skulle detoneras fjärrmässigt med GSM-signalering.

  3. Björn: Visst, om du kör GSM som modem. Med GPRS bör det vara fullt möjligt. Har fått lite mer info och de flesta larmbolag har detektering av att dom inte har kontakt. Därermot kan det gå lång tid innan detta upptäcks. Och dessutom ses det i de flesta fall bara som störning i trafiken, och triggar ingen åtgärd.

  4. Robin: Stämmer bra. Det finns flera olika typer av störsändare. Dels de som väsentligen försöker dränka radiokanalen och de som, precis det du beskriver genererar en massa trafik. Det finns även störsändare för Wifi, GPS, GSM, 3G, LTE och även annan radio som 802.15.4/ZigBee. Just GPS är intressant då vissa störsändare skickar ut falsk positioneringsinfo.

    USAs president reser tydligen alltid med störsändare för att skydda mot GPS-styrda missiler. Och en så normal verksamhet som biografer använder störsändare för att minska problemet med att det ringer under pågående visning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *