En första version av strömkryptot ChaCha i hårdvara

Lagom till jul är första versionen av Secworks öppna hårdvaruimplementation (en soft core) av strömkryptot ChaCha färdigt. Implementerad i en krets från Alteras FPGA-familj Cyclone IV GX krävs 5628 logikelement (LEs) och 3629 register. En stor del av dessa, inte minst registren härör dock från det 32-bitars gränssnitt som implentationen är utrustad med och som gör det möjligt att dubbelbuffra data så att det går att skriva in ny data samtidigt som föregående block av 64 Bytes processas.

Prestandamässigt når implementationen drygt 60 MHz i Cyclone IV GX vilket ger 870 Mbps rå kryptoprestanda. Den här versionen av implementationen innehåller inga parallella quarterrounds. Vi kommer att lägga till versioner med upp till minst 4 quarterrounds vilket bör lyfta prestandan rejält.

Implementationen som är BSD-licensierad finns att klona på github.

Med detta önskar Secworks en god Jul och ett gott nytt år!

2 reaktioner på ”En första version av strömkryptot ChaCha i hårdvara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *