En inledande guide till säkert onlinespel

Onlinespel spelas på internet via en datorkonsol, mobilenhet eller applikation. Det som skiljer sig från mer traditionellt spel är möjligheten att spela och kommunicera med andra spelare online, även i realtid. Spel kan sträcka sig från uppdragsbaserade aktiviteter till sportspel och allt däremellan. Onlinespel kan vara ett utmärkt sätt att knyta kontakt med människor, utveckla lagarbete och naturligtvis en källa till underhållning och rekreation för ungdomar. Det finns dock saker man bör ha koll på som förälder när det gäller ungdomar som spelar.

En inledande guide till säkert onlinespel

Det finns många olika former av onlinespel. Dessa spänner från gratisspel eller appar som kan laddas ner på mobiltelefoner till spel som kan spelas på internet-kompatibla konsoler, till exempel PlayStation eller Xbox.

App, konsol eller sajt

Webbspel och appar är spel som kan spelas på internet via specifika webbplatser eller via appar som kan laddas ner till mobiltelefoner. Denna typ av spel inkluderar spel som spelas via sociala medier, till exempel via Facebook, vilket gör att spelare kan ansluta sig till vänner.

Konsolspel är spel som spelas via underhållningskonsoler, till exempel Xbox, PlayStation eller Nintendo. Konsoler är anslutna till tv och spel kan köpas i butiker eller beställas online.

Mobilspel är spel som kan laddas ner till din mobiltelefon eller ipads. Många är gratis att spela i början men ibland kan man göra köp inom appen eller så är det gratis bara under en inledningsperiod. Allt är okay så länge man vet vilka regler som gäller innan så att man inte överraskas. Det går ofta att blockera köp inom appen i de fall det är barn som spelar. Då slipper man överraskas av inköp man inte visste om. Till exempel kan användare ibland betala för att få ytterligare funktionalitet för att hjälpa dem att slutföra ett spel. Dessa inköp i spelet kan normalt avaktiveras i användarnas mobila inställningar.

Handhållna spel är enheter som iPads eller Nintendo DSI är också värd för onlinespel.

Vilka är då riskerna med online-spel? Olämplig innehåll är en, vissa onlinespel kanske inte är lämpliga för barn och kan innehålla våldsamma eller sexuella bilder. Alla onlinespel kommer med en åldersrekommendation. För att förhindra att ditt barn får tillgång till olämpliga spel, se till att föräldrainställningarna är aktiverade på dina datorer/mobiler/konsoler och kontrollera åldersgränsen på de spel barnet har tillgång till.

Även vuxna kan spela

Föräldrakontroll

Det finns sidor där man kan lära sig mer om föräldrakoll på Xbox, PlayStation och Nintendo.

Många onlinespel tillåter multiplayerlägen som kan innebära vissa risker för yngre spelare. I multiplayerläget kan användare spela med andra spelare från hela världen. Några av dessa spel tillåter användare att skicka meddelanden till varandra via text- eller ljudlägen. I vissa fall kan unga spelare uppleva trakasserier på nätet från andra spelare, särskilt när känslor är höga efter ett konkurrenskraftigt spel. Spelare kan utsättas för olämpligt språk från spelare och i vissa fall kan ungdomar lämna sig öppen för oönskade kontakter genom att dela personlig information via sina profiler eller genom att prata med andra spelare.

För att undvika detta, se till att ditt barns profil är privat och uppmuntra ditt barn att inte använda riktiga foton eller fullständiga namn för sin spelprofil och inte dela med sig av personlig information. Det är också en bra idé att låta ditt barn veta att tala med dig om de känner sig obekväma eller inte säkra på något de har stött på under spel. Se till att ditt barn vet hur man blockerar en spelare som skickar störande meddelanden.

Föräldrakontroll

Även vuxna kan spela

Många onlinespel kan laddas ner, en del gratis och en del mot betalning. Dessa gratisspel kan erbjuda ytterligare funktioner, när spelet är live, vilka användare kan köpa. Det är populärt bland nedladdningsbara spel och appar för att erbjuda spelarna chansen att köpa tillgång till nästa nivå i ett spel eller att köpa funktioner för att hjälpa dem att slutföra spel. Det kan vara mycket enkelt för spelarna att oavsiktligt komma upp i höga summor på dessa spel. För att undvika detta bör föräldrar försäkra sig om att de har ett lösenord som är inställt på sin telefon/enhet för inköp i app eller att de stänger av det här alternativet. Det görs oftast i mobilinställningarna.

När det kommer till att spela på hjärter, spelmaskiner eller tjugoett så finns dessa oftast på casinosajter som ändå har åldersgräns för att spela. Därför behöver man inte oroa sig över det. De spelsidor med svensk licens har genomgått stor kontroll med hårda krav så där kan man känna sig säker.

Överlag så är det en rolig fritidssysselsättning att spela och även om man inte vill att barnen spelar för mycket så är det oftast väldigt utvecklande för dem om de håller sig till de rätta spelen. Kanske kan ni till och med spela tillsammans? För spel är definitivt inte bara för barn.

En inledande guide till säkert onlinespel
Rulla till toppen

© 2021 SECWorks