Fortsättning Surfa säkert – viktigare än någonsin

Det finns mycket att ta upp när det kommer till att surfa säkert idag. Även om det är rätt säkert att surfa på kända och vanliga sidor händer det att vi alla är ute och surfar på andra platser. För att kunna känna sig säker är det därför viktigt att ha kunskap om vad som gör att du är mer säker när du öppnar en mindre känd sida.

Fortsättning Surfa säkert – viktigare än någonsin

Se till att dina programvaror är uppdaterade!

De är lätt att klicka på knappen uppdatera senare, men det här är ett beteende som kan komma och göra att du faktiskt lättare kan drabbas av något skadligt. När program uppdateras blir även deras säkerhet uppdaterad och på det sättet får du automatiskt ett bättre skydd. Det kan vara allt från Office, Adobe Flash Player till Java. Allt du kan tänkas ha på din dator behöver regelbundna uppdateringar. Ofta får du en notis om att dator vill uppdatera din programvara. Har du inte möjlighet att göra det direkt försök att se till att programvaran uppdateras så snart som möjligt. En uppdatering hos leverantören går nämligen till så att när de ser hål sätter de igång med att lösa problemet och när de har täppt till de hål som inte har hållit rätt säkerhetsstandard släpper de en ny version. Den här versionen är då uppdaterad och mer säker.

 

Se till att dina barn surfar säkert!

Har man barn som är ute och surfar är det av största vikt att man ser till att datorn och andra enheter är skyddade för dem att surfa på. Givetvis är det otroligt viktigt att prata med barnen om vilka faror som finns på nätet och se till att göra det regelbundet. Det finns idag många ställen för barn som är högst olämpliga att surfa på. Det är information som sprids och information som kan nå barnet. Ett bra sätt att göra enheterna mer säkra är att se till att de säkerhetspaket man har valt innehåller det som kallas föräldrakoll. Det här är en funktion som på ett effektivt sätt filtrerar bort sidor som ej är lämpliga samtidigt som de sidorna blockeras när föräldrakollen är på. Nu är föräldrakoll inte bara effektivt när barnen surfar utan det går även att ställa in tid för läxläsning och kan vara ett hjälpmedel då. Funktionen med att bestämma vilka tider som barnen kan vara uppkopplade är också ett bra sätt att kontrollera att de inte fastnar för länge framför datorn. Om datorn är inställd med att surf endast får ske fram till ett visst klockslag är det ett bra sätt att se till att surf efter läggdags inte fungerar.

Se till att dina barn surfar säkert!

Se till att göra back-up på det du vill ha kvar!

Det kan kännas onödigt, men har man en gång fått en dator som helt har lagt av vet man att det inte är roligt när man förlorar bilder och annat som man hade på datorn. Det är därför alltid viktigt att se till att man har sparat personliga bilder och filer på ett externt minne. Det kan man göra efter hur det passar en själv.