Gör dina lösenord mer säkra

Det är lätt att ha samma lösenord månad efter månad och år efter år. Problemet är bara att sannolikheten ökar att dina konton blir länsade om du har haft dem länge. Om du har haft dina lösenord – och pinkoder – i många år kan du räkna dig som en måltavla för bedragaren. För den som vill vara mer säker är det bara ett som går att göra och det är att ha olika lösenord och att dessutom ha lösenord som är lite kryptiska. För den som har bank-ID kan den känna sig lite säkrare genom att uppdatera appen. För att hålla säkerheten på en högre nivå bör man använda sitt sunda förnuft. Det kan vara enkla saker som att hålla ett öga på vem som står bakom en i kön till bankomaten eller när man ska betala med kort i affären. En bedragare är ofta skicklig på det de gör och även om det inte känns som att det är sannolikt att någon sak hinna se vilken kod man skriver in måste man komma ihåg att det är just det de gör. I stressade situationer och med mycket folk runtomkring är det lättare att få koden kapad.

Gör dina lösenord mer säkra

Knepet för att skapa säkra lösenord

Det finns en hel del att göra för att skapa säkra lösenord. Precis som utvecklingen med både internet och datorer har gått framåt har även tekniken för bedragarna att komma åt lösenord gått framåt. Lösningen blir givetvis att vi behöver bli bättre på att skapa lösenord som inte går att komma på. Det finns guider lite här och där på nätet med vad som klassas som ett säkert lösenord just nu. De flesta bör ändå regelbundet se över sina lösenord och ändra dem. Några grundläggande enkla regler finns ändå för att få till säkra och bra lösenord.

 • Skapa lösenord som innehåller stora och små bokstäver, siffror och helst även tecken om det är möjligt.
 • Ett lösenord bör vara på minst åtta tecken. Det är ändå det minst säkra. Kan man skapa lösenord som är 15 tecken har man ökat sina chanser rejält för att hålla bedragarna borta. Fler tecken betyder helt enkelt att det blir svårare att knäcka lösenordet.
 • För den som är lite finurlig går det bra att skapa meningar och sedan använda förkortningar Ett exempel kan vara att blanda ett ord med förkortningar. “Mitt lösenord ska vara säkert! 2018” kan bli “Mlskavs!2018”. Det är ett exempel på hur man kan göra det.
 • Byt ut lösenorden regelbundet. Det är bra att se till att schemalägga att byta ut lösenorden för att undvika att man har dem för länge.
 • Kom ihåg att logga ut från olika platser.
 • Om du vill ha riktigt bra lösenord kan du använda en lösenordshanterare. Det finns många bra ute på nätet att använda.

  Knepet för att skapa säkra lösenord

  Saker du bör undvika

  Det finns saker som många gör som de bör undvika. Vi kan nog alla känna igen oss med att vi begår något av misstagen. Du bör aldrig skriva ner lösenorden på ett papper och inte heller använda dem på mer än ett ställe. Den lösenordshanterare som datorn har bör man inte använda om man vill ha det mer säkert. Det är praktiskt, men inte särskilt säkert. Det mest använda lösenordet världen över är 123456 och som du förstår är det antagligen också världens sämsta. Undvik att använda namn och adresser, välj i sådana fall att använda en förkortning.