Öppna nätverk ett hot mot säkerheten

Fler och fler platser runt om i världen skaffar sig ett öppet nätverk för deras kunder. Det är praktiskt och gör att man som användare lättare kan kolla på filmer och lyssna på musik utan att man använder slut på sin egen mobilsurf. Det är givetvis något som är bra, men ur säkerhetssynpunkt finns det mycket att tänka på. De öppna nätverken finns ofta på flygplatser, snabbmatsrestauranger och hotell. Idag fungerar den surf vi har på våra mobiler bra att använda på många platser både i Sverige och i utlandet, men för att spara på den egna surfen väljer vi ändå många gånger att koppla upp oss om vi får möjlighet. Hemma använder vi oss ofta av ett säkert och låst nätverk där bara de närmaste vännerna och familjen har tillgång till att komma in på nätet.

Öppna nätverk ett hot mot säkerheten

Risk för att bli hackad

Sannolikheten att bli hackad när man sitter och surfar på ett öppet nät på ett café är idag ganska liten, men även om den är lite idag kan det vara bra att känna till riskerna. När de öppna nätverken blir fler och fler och användarna ökar i samma takt ökar även riskerna med att sitta uppkopplad. Det man inte vet är att det faktiskt är riktigt enkelt att komma åt information över ett öppet trådlöst nätverk för den som är duktig på det. En plats som har varit mål för att hacka sig in i som ofta har ett trådlöst nätverk är hotell. Det beror helt enkelt på att det är lättare att hacka sig in och komma åt information från till exempel anställda på ett företag. Säkerheten hos själva företagets nätverk är betydligt högre. Det hackarna är ute efter är hemlig information och eftersom den ofta finns på exempelvis mail eller på den anställdas dator är det ett lättare byta att komma åt det via ett öppet nätverk.

Var uppmärksam när du loggar in

En annan sak man ska tänka på är att det inte bara är att nätverket är öppet som är en risk. En större risk än att ha ett helt öppet nätverk är om man känner sig mer trygg på ett nätverk där man ska logga in. Det finns historier att läsa om på nätet där personer har kommit till öppna nätverk som kräver att man godkänner via en portal. Portalen har då blivit smittad av ett virus och från den inloggningen har personen fått virus på sin enhet om de inte varit helt uppmärksamma medan de loggade in.

Var uppmärksam när du loggar in

Ett annat scenario är hackare som skapar ett eget öppet nätverk och döper det till samma sak som det som tillhör ett företag många besöker. För de flesta är det helt omöjligt att se skillnad och ännu fler som inte ens upptäcker att det finns ett nätverk som är fejk. Den som loggar in på ett sådant nätverk kan råka riktigt illa ut då hackaren kan styra helt och fullt genom att lura in personen på felaktiga sidor. Det hackaren vill åt är saker som är mer personliga och det kan vara lösenord, mail och kreditkort. Det bästa man kan göra är att fundera en gång extra om man verkligen behöver koppla upp sig. Ska man inte surfa mycket kanske det helt enkelt räcker med att surfa från mobilens egen surf.