Skydda din identitet online

Det är viktigt att kunna känna sig säker online och därför kan det vara smarta att skydda sin identitet eftersom det tyvärr förekommer en hel del id-kapningar.

Id-kapningar har kraftigt ökat

De som gör id-kapningar gör det för att få tillgång till någon annans personnummer så att de på så sätt ska kunna handla på någon annans kreditkort eller för att föra över pengar från någon annans konto till sitt eget. Det är enklare att bli id-kapad online om man har virus på sin dator eftersom det då blir enklare för den som gör id-kapningen att snappa upp en dator med virus än en dator som har ett bra virusskydd så därför bör man alltid vara noga med att ha ett bra virusskydd på datorn. Mer än 500 personer drabbas av Id-kapningar dagligen i Sverige och att stjäla någon annans identitet anses idag som ett av de vanligaste brotten i landet. Det är dessutom ett brott som kraftigt har ökat de senaste åren men det ska såklart inte behöva vara så. För att på bästa sätt kunna skydda sig så att en id-kapning inte ska behöva ske så bör man därför skydda sin identitet online genom att teckna en försäkring som gör att det blir nästintill omöjligt att kunna sno någon annans identitet. Att stjäla någon identitet är självklart straffbart och en id-kapning på nätet kan ge fängelse upp till två år. Trotts att den som har gjort en id-kapning kan bli straffad för sitt brott så är det enormt viktigt att alltid kunna känna sig säker så vad bör man göra för att på bästa sätt kunna skydda sin identitet online?

Id-kapningar har kraftigt ökatDet är främst otroligt viktigt att ha ett bra virusskydd på sin dator eftersom det kommer göra det svårare för de som gör id-kapningarna att hitta datorn. Med ett bra virusskydd så blir datorn skyddad och då också ens personnummer. Ha alltid ett uppdaterat virusskydd på datorn. Viktigt är också att ha lösenord för att komma in på datorn, mobilen eller surfplattan så att ingen obehörig ska kunna komma in på datorn för att på så sätt hitta ens viktiga uppgifter. Lämna heller aldrig ut kontouppgifter via mejl eller på sociala medier. Det är också viktigt att regelbundet ha koll på sitt konto. Har pengar dragits från ens konto trotts att det inte är en själv som har handlat något så handlar det troligtvis om en id-kapning.

Id-kapningar har kraftigt ökatTrotts att det finns flera enklare och lite mer grundläggande saker att göra för att känna sig säkrare så som att ha ett bra virusskydd och att ha koll på att pengar inte dras från ens bank om det inte är en själv som har handlat så finns det ett sätt så att man verkligen ska kunna känna sig trygg med att ens identitet inte ska bli stulen vilket är att skaffa en försäkring. Det finns flera företag som erbjuder olika försäkringar så att man inte ska kunna bli id-kapad och om man ändå skulle bli id-kapad så hjälper de då till med att få ens pengar tillbaka