Små saker att tänka på för att höja säkerheten

Det finns en hel del enkla saker att göra för att höja sin egen säkerhet på nätet. På många sätt handlar det om vilket beteendemönster man här. Små saker när man surfar runt kan vara helt avgörande för hur stor risk man löper att få ett virus på datorn likväl som att man är källkritisk när man får mail från både kända och okända personer och företag.

Små saker att tänka på för att höja säkerheten

Ett bra sätt att förhålla sig till andra sidor är att inte klicka på länkar som man inte vet vad de innehåller. Okända länkar kan lika gärna vara en sida som helt är fejk. Det är bättre att klicka en gång för lite än en gång för mycket. Ofta finns den information du vill ha på en sida som är mer säker om du känner dig minsta osäker.

När du skickar mail kan det vara bra att tänka igenom på hur känslig information du skickar och hur du väljer att skicka den. Över nätet kan det vara bra att vara restriktiv med alltför känslig information om dig själv. Hamnar personlig information kan den orsaka stor skada. När du ska göra affärer och handla bör du vara väldigt försiktig med att skicka ut ditt eget bankkontonummer. Välj istället att försöka att göra betalning på annat sätt om du inte känner till personen eller företaget i fråga. Om det är dokument som innehåller känsliga material eller material som på något sätt är hemligt bör du fundera på om det är rätt sätt att skicka det på vanlig mail. Det kan finnas säkrare platser för att skicka över materialet.

Var restriktiv med att öppna mail

Var restriktiv med att öppna mail

När du öppnar mail från okända personer bör du vara väldigt försiktig. Det har i alla tider som det har funnits mail varit ett mycket populärt sätt att skicka skadlig kod. I många fall kan det handla om att de försöker fiska efter information om dig via länken eller att den faktiskt innehåller virus. Även om du är väl skyddad med ett antivirusprogram kan det hända att det är en version av ett virus som det ännu inte har skapats skydd mot. Dessutom hjälper inte antivirusprogram mot att information om en själv hamnar i fel händer. Om det är väldigt viktiga saker och du känner minsta osäkerhet bör du ringa och kontrollera med det företag som säger sig stå bakom mailet. Det kan även vara myndigheter och banker som någon utger sig för att vara. Ring och kontrollera för att vara på den säkra sidan. Idag är det i princip inget företag eller organisation som ber att få ut information från en ett mail. Det kan vara bra att ha i åtanke.

Ett annat bra sätt att kontrollera ett mail är att kolla var mailet är skickat från. Står det en konstig mailadress utan företagets namn är det troligt att det är ett bluffmejl. Det är lätt att göra ett mail som ser ut som att det kommer från företaget, men det går inte att dölja mailadressen.