Undvik bedrägerier med mobilt bank-ID

I dagens samhälle blir det allt mer nödvändigt att kunna göra sina bankärenden online. Svårigheten är att hålla bedragarna borta från att komma åt informationen. Det är smidigt att kunna göra sina betalningar och signeringar med sitt mobila bank-ID samtidigt kan man ställa sig frågan hur säkert det är med e-legitimationer. Det förekommer kapningar av dem och det kan vara svårt att veta vad man ska ha för beteende för att undvika att få sin identitet kapad. Svårigheten är att bedragarna ofta ligger steget före och har man otur kan man bli drabbad även om man är försiktig.

Var rädd om dina personuppgifter

Förr tog saker som hade med Skatteverket, banker och andra myndigheter att göra lång tid. Ofta var man tvungen att besöka dem på plats och det gällde att passa öppettider som ofta var anpassade efter kontorstider. Det som helt klart har revolutionerat möjligheter att göra alla sådana ärenden bättre är helt klart internet. Det bank-ID som vi idag har tillgång till gör det än mer enkelt genom att man bara behöver ange sin kod för att signera. Problemet är att denna teknik har kommit att locka bedragare som kommer på nya sätt att begå bedrägeri hela tiden. Det värsta som kan hända är att få sina personuppgifter kapade och sedan att någon obehörig lyckas skapa en e-legitimation i ditt namn. På det sättet är det faktiskt till och med möjligt att tömma hela bankkonton. Självklart finns det sätt att undvika det här och här kommer några tips.

Var rädd om dina personuppgifter

Se upp för fejk-konton

Falska identiteter är lätt att skapa på sociala medier. Det är sällan en privatperson man ska vara rädd för utan när de falska identiteterna är myndigheter eller företag. För att nämna ett exempel var det en person som fick konton länsade efter att ha lämnat ut personuppgifter till vad han trodde var Skatteverket. Det händer även att personer skapar fejk-kontot och kontaktar vänner. På det här sättet är det lätt att bli lurad att tro att det är ens vän bakom skärmen för det är väldigt likt, men i själva verket är det en bedragare. Det gäller att vara på sin vakt och i största mån undvika att lämna ut uppgifter om sig själv på nätet.

Se upp för fejk-konton

När det kommer sms

Det händer att det skickas ut sms om att olika företag vill ha personuppgifter. När det kommer till den här typen av bedrägerier är det viktigt att komma ihåg att varken myndigheter eller företag skickar idag ut och frågar om personuppgifter. Får du ett sådant sms bör du först ta reda på om den mottagaren säger sig vara verkligen har skickat ut sms där de efterfrågar personuppgifter. Visar det sig att fallet inte är sådant är det bra för det företaget som bedragaren utger sig för att vara får reda på det och kan varna andra kunder. Kom ihåg att det inte bara är bankkonton de kommer åt med dina personuppgifter utan de får även tillgång till bland annat Skatteverket och Försäkringskassan. Var rädd om dina personuppgifter och var lite misstänksam mot alla som frågar efter

Undvik bedrägerier med mobilt bank-ID
Rulla till toppen

© 2021 SECWorks