Vad är VPN

Det kan vara bra att ha koll på vad VPN är om man en dag behöver surfa mer anonymt och skyddat. Förutom att vara mer säkert kan VPN lösa problem som att det inte går att se svenska filmer och serier på Netflix när man är utomlands där utbudet är annat än i Sverige. Vill man surfa mer privat och undvika mycket av den övervakning som idag blir allt mer vanligt är det också via ett VPN man ska surfa. VPN är kort och gott en förkortning av “Virtual Private Network” och namnet beskriver mycket bra vad ett VPN är.

Det här är VPN

För att enkelt beskriva vad ett VPN är har det två funktioner i första hand. Det ena det gör är att skapa en krypterad tunnel från din dator till de platser du besöker på nätet. Tunneln är en säker förbindelse och både ingående och utgående trafik går genom den här tunneln. Tunneln skapar enkelt beskrivet ett privat nätverk mellan till och från din dator. Säkerheten består mycket i att de enda som har tillgång till den information som går in och ut från din dator är tunneln. Den andra funktionen som ett VPN har är att det inte visar varifrån du kommer. Alla uppkopplingar har en unik IP-adress och den visar varifrån du ansluter och via vilket nätverk. Det är det här som gör det möjligt att se Netflix svenska utbud även när man är på semester. Är du uppkopplad via en VPN kan du alltså koppla upp dig från en svensk IP-adress och Netflix tror då att du surfar från Sverige. Det här fungerar givetvis på andra tjänster som kan vara låsta om man är utomlands. När man surfar via ett VPN är man alltså mer skyddad mot att andra ska kunna se vem man är och vad man gör. Det gäller inte bara surfande och webbplatser utan allt man gör från datorn, telefonen eller surfplattan. Program och appar ser också vad du gör utifrån ditt VPN och inte var du sitter.

Det här är VPN

Vad gör att man surfar anonymt?

Det som gör att man faktiskt surfar anonymt är att leverantören av VPN dirigerar om trafiken för att dölja varifrån den kommer. På det här sättet kan både vem du är och var du surfar från döljas. Givetvis finns det hackare som kan ta sig igenom om de är riktigt bra, men det tillhör inte vanligheterna att man blir drabbad av det som en vanlig privatperson. Dessutom kan självklart polisen kräva ut data om du begår brott på nätet. När du surfar förblir du anonym och det är det som är VPNs största fördel.

Vad gör att man surfar anonymt?

Därför bör du använda VPN

När man surfar med VPN kan man röra sig fritt. Man behöver inte fundera på om det man gör syns.  För den som gillar att streama är det också mer säkert och du får tillgång till ett betydligt större utbud av filmer och serier. Det går att ladda ned filer utan att någon får reda på att man har laddat ned dem. En annan bra sak är att man kan skapa privata nätverk med andra personer och det kan på det sättet vara mer säkert att skicka känslig information i mail.