Ny version av den lilla skvallerbyttan

Little Snitch, den sympatiska lilla skvallerbyttan är en speciell applikationsbrandvägg som övervakar trafik som ut ur en dator. Jag har använt Little Snitch i några år och tycker att den gett bra översikt över var olika program på min dator försöker kommunicera. Nu finns det en ny version av programmet, Little Snitch 3.

Little Snitch 3

När skvallerbyttan är i gång får du som användera möjlighet att se och styra hur program får prata med omvärlden.

Exempel på kontroll i Little Snitch.
Exempel på kontroll i Little Snitch.

Den nya versionen gör programmet till en generell brandvägg som även övervakar inkommande trafik. Programmet har alltid haft en slags monitor-panel som ger en öveblick över aktiva dataflöden. Men den nya versionen är tydligare och kan ge klart mer detaljerad information.

Little Snitchs nätverksmonitor
Little Snitchs nätverksmonitor

Brandväggar använder normalt sett en uppsättning fördefinierade regler för att bestämma hur trafik ska hanteras. Det Little Snitch är bra på att hjälpa till med att skapa, underhålla och visa reglerna. Och detta har blivit ännu bättre i den nya versionen. Nu finns det exempelvis stöd att gruppera regler i profiler, exempelvis en för hemmabruk och en för jobbet.

Little Snitch är helt enkelt en ovanligt lättanvänd brandvägg.

Prestandamässigt är det svårt att bedöma om den nya versionen är långsammare eller snabbare (vilket dess utvecklare hävdar). Det är helt enkelt så snabbt och osynligt att man inte tänker på det.

Kör du OSX bör du ta en titt på Little Snitch.

En reaktion på ”Ny version av den lilla skvallerbyttan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *