MSB rapporterar trenderna inom informationssäkerhet 2012

MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gett ut en trendrapport – samhällets informationssäkerhet 2012. Rapporten tittar på olika trender inom användning av IT-system samt olika typer av IT-problem och hur användningen och problemen tillsammans påverkar samhället.

En trend rapporten uppmärksammar är ökad mobilitet i form av smartphones och hur personer och organisationer i allt högre grad använder smarta mobiler och surfplattor både privat och i jobbet. Bring Your Own Devices – att använda sina privata ställer kan ge nya typer av problem och ställer nya krav på hur organisationer hanterar sin information och sina IT-system.

En annan stor trend (som dock pågått längre tid) är mot ökad centralisering och outsourcing av IT-drift och att använda IT-funktioner i verksamheten som inte bygger på lokalt installerade program, utan är tjänster placerade någon helt annan stans i världen med åtkomst via Internet. Ett exempel på detta (som dock inte rapporten pekar på) är Salems kommun som övergick till att använda Google Apps, vilket Datainspektionen såg bröt mot lagen.

MSBs rapport tar även upp saker som spam (som minskat rejält), ökad mängd trojaner, hur IT för tekniska system och industrisystem växer, den ökande användningen av sociala medier även inom offentlig förvaltning. Rapporten innehåller även några fallbeskrivningar inklusive en reflektion över vad fallen innebär trendmässigt.

Är du intresserad av informationssäkerhet och inte minst hur IT-användning och informationssäkerhet påverkar samhällets utveckling är MSBs rapport väl värd att lägga en stund på att läsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *