Handla säkert på nätet

Handla säkert på nätet

Det är utan tvekan väldigt smidigt att handla på nätet, i en värld där vi är mer och mer upptagna, stressade och vill ha mer tid till annat så kan internetshopping ses som räddningen till att slippa gå i olika affärer. Man slipper trängas med andra människor, man kan prova sina kläder i lugn och ro i hemmet utan att kanske skämmas över hur blek man ser ut i den där spegeln i provhytten. Att handla på nätet har som sagt sina fördelar men det finns några saker att se upp med och i och med att det har blivit så populärt att handla online så har också riskerna för att man kan bli lurad ökat markant. På nätet kan man hitta sidor som listar företag som hamnat i tvister med privatpersoner eller allmänna reklamationsnämnden och där man som kund bör dra åt sig öronen. Diverse bedrägerier både från privatperson och företag förekommer frekvent, skimmade kort och varor som aldrig dyker upp är tyvärr numera vanligt förekommande men följer man råden nedan är det relativt enkelt att handla säkert på nätet.

Dubbelkolla företaget

Innan du handlar är det viktigt att dubbelkolla företaget du gärna vill handla ifrån, finns det exempelvis kontaktuppgifter till företaget? Går det att ringa till företaget? Vad för slags recensioner finns och vad har andra för erfarenheter av företaget? Att läsa avtalsvillkoren det vill säga de rättigheter du har för att eventuellt returnera en vara kanske känns som ett onödigt extrajobb för många och det är lätt att skumma igenom texten och klicka i godkänt. Men det gör ju också att du har godkänt att retur kanske inte är möjlig? Eller exempelvis att du måste stå för hela retursumman själv.

certifierad-e handel

Webbsidan ska ha så kallade trygghetsmärken, ett trygghetsmärke är en viss symbol eller ett märke som visar att det är en säker sida. ”Trygg e-handel” eller ”certifierad-e handel” är två av de vanligaste märkningarna på webbsidor.

Att handla med kort

Att använda sitt kreditkort eller att handla med faktura gör att du kan skydda dig då konsumentslagen träder i kraft om något skulle bli fel. Istället för att ta en eventuell tvist med företaget så vänder du dig enkelt till din kortutgivare vilket är din bank, eller till företaget där fakturan kommit ifrån. Dock ska man ska såklart använda sitt kreditkort med viss försiktighet även på internet och exempelvis aldrig fylla i sitt kortnummer via epost eller heller aldrig fylla i dina kortuppgifter på nätet om du inte är säker på att du faktiskt ska köpa den eventuella varan.

lönekort

Att betala med kort som inte är ditt lönekonto är också en fördel då du inte behöver föra över mer pengar än vad du behöver för att köpa varan, det gör att om någon får tag på dina kortuppgifter är det svårt att få tag på några pengar då det inte finns några på kontot.

Andra tips

Se till att du har ett uppdaterat virusprogram och skicka aldrig några större summor pengar i förskott. Följ helt enkelt magkänslan och dubbelkolla hellre företaget eller personen en gång för mycket än för lite.