Köparskydd när bedrägerierna på nätet ökar

I takt med att bedrägerierna på nätet ökar ställer det också högre krav på säkra betalningsmetoder. Det finns idag några företag som har tagit det här med skydd för köpare lite längre och en av metoderna att betala på är PayPal. Nu har de gjort en lösning som ska bli mer säker åt båda håll, alltså både för köpare och säljare, vilket gör att det även ställs några krav på köparen att den har skött sin del av avtalet.

Vad innebär köparskydd

För köparen innebär det här ett större skydd än en överföring direkt till den andra personen. Det gäller om varan inte kommer fram eller om det händer att varan kommer fram men inte är vad säljaren hade beskrivit skulle levereras. Om det här sker går det att få ersättning. För att ha ett stort skydd mot bedrägerier övervakas alla transaktioner som sker genom PayPal och eventuella bedrägerier brukar kunna upptäckas ganska omgående. Det gäller inte bara vid köp utan även om man utsätts för nätfiske eller rent av en identitetsstöld. Dessutom arbetas det hela tiden med att förbättra säkerheten. Alla transaktioner som görs via PayPal är krypterade genom en krypteringsteknik som är utvecklad av PayPal själva och håller otroligt hög säkerhet.

Vad innebär köparskydd

För att få en bättre överblick av hur man kan handla mer säkert genom att använda sig av PayPal för betalningarna kan det nämnas att det gäller om man till exempel får helt fel vara. Kanske är det en dvd man tänkt köpa, men när man öppnar paketet innehåller det en bok istället. Enligt annonsen ska man köpa en vara som är helt nytt, men det visar sig att det är en begagnad vara som kommer hem. Det kanske fattas något i paketet och man har fått en mindre än man har beställt. Skadas varan under leveransen gäller också köparskyddet. Ibland händer det att saker fattas i paketet som tillhör varan man har köpt. Om säljaren sålt en kopia och inte ett original.

När köparskyddet gäller

De gånger skyddet inte gäller är om man fått varan som säljaren beskrev i annonsen, men man helt enkelt bara inte är nöjd med det man har beställt. Man väntar för länge med att öppna tvisten. För att den ska vara giltig behöver man göra det senast 180 dagar efter att köpet gjordes. Man har tidigare misskött sitt konto.
Det finns också gånger som själva objekten inte omfattas av köparskyddet. Hantverk som säljaren själv har tillverkat, fastigheter och motorfordon samt maskiner för tillverkning. När det kommer till förbetalda kort av olika slag. Om det är ett objekt som strider mot PayPals policy och sedan om det är något man köper personligen och tar emot varan från säljaren. Överföringar mellan vänner och familj omfattas inte heller.

När köparskyddet gäller

För den som letar ett bra sätt att göra säkra köp över nätet kan PayPal vara en bra lösning. Utomlands, bland annat i Tyskland, är PayPal betydligt större, men än har inte den här betalningsmetoden blivit populär än. Vi har tidigare haft mycket med till exempel Blocketpaketet, men för den som vill göra säkra köp på nätet kan PayPal vara nästa steg i rätt riktning.