Öka din säkerhet på sociala media

Sociala medier blir mer och mer populära i dag. Många inte ens vet att de använder dem dagligen. Sådana platformer som YouTube, Facebook eller Instagram är sociala medier som påverkar vårt liv varje dag. Nu för tiden, då man lever snabbt och har många saker att sköta på samma tid, är det svårt att kunna ta hand om allting. Man glömmer ofta att se till att ha åtkomst till sina sociala medier ordentligt säkrad.

Varför kan det vara farligt?

Det finns väldigt många otrevliga konsekvenser som kan stå mot en person som inte bryr sig om säkerhet på sina sociala medier. Många tror att sådana problem inte berör dem. Sådana personer är dock det enklaste målet för alla de som har onda intentioner. Vid första anblicken verkar dessa konsekvenser inte vara så allvarliga, men om man tänker lite djupare, kan de faktiskt orsaka stora problem. Man ska tänka sig vad som skulle hända om någon fick tillgång till t.ex ens Instagram konto. Det finns många privata samtal och själv flera privata bilder som man inte vill dela med alla. Dock vanligtvis brukar det inte vara så mycket känslig information på Instagram. Men vad om någon skulle få tillgång till Messenger? Det är ställe där enorma mängden av känsliga information byts ut mellan människor. Mycket känslig information som ingen ska se finns i konversationer och det är en riktigt farlig databas. Sådana detaljer som lösenord, privata bilder eller liknande finns där helt utan skydd. Det är därför man ska visa intresse för detta ämne och faktiskt försöka öka säkerhet på sociala medier.

Hur kan man öka sin säkerhet på sociala medier?

Först och främst ska man se till att ha alltid startad och fungerande Antivirus och brandvägg installerad på sin enhet. Det kanske låter självklart, men det är verkligen något man ska ha. Det andra viktiga faktor är att inte dela sitt lösenord men någon. Det spelar inte någon roll om det är familj, bästa vänner eller själva kungen. Lösenord är privat information och ska förbli den. De flesta portaler som man faktiskt behöver ge andra personer tillgång till, har en funktion att skapa en ytterligare användare eller låter ge tillgång på annat sätt.

Man ska också komma ihåg att använda annorlunda lösenord närhelst man skapar ett nytt konto. Lösenord blir ofta stjäls från databaser. Det är naturligt att om hackare ser att ett lösenord fungerar bra på en sida, då kommer de försöka med andra webbsidor också. Om samma lösenord upprepas på varje ny portal, då ökar möjlighet att de ska få tillgång till flera platser än bara en.

Det är också bra vana att inte skapa ett enkelt lösenord som man kan gissa på. Sådana val som Lösenord123 eller NamnEfternamn1! är väldigt enkla att gissa på och de flesta hackare försöker bryta lösenord på att gissa med dessa mönster.

Kom ihåg att inte öppna konstiga länkar eller program som dykas upp. Om något låter för bra eller är för konstig för att vara sant, då är det förmodligen någon krok som gör att man låter någon in i sin enhet.