Surfa säkert – viktigare än någonsin

Internet har gjort att världen har förändrats och det går snabbt. De senaste åren har vi sett en ökning av internetanvändandet och det blir mer och mer för varje år. Det här gör såklart att det kommer nya hot på nätet och de kan vara av olika nivå och typ. Man kan bli utsatt för näthat, skadliga filer som förstör datorer och kommer åt personlig information eller att man helt enkelt utsätts för ett bedrägeri. Hoten finns inte bara för unga utan en annan typ av hot finns för barn och det är viktigt att se till att vara skyddad för både lite och stor. Idag finns många enkla saker att göra som inte alls kostar mycket och ger betydligt högre säkerhet. Det gäller bara att tänka till innan man drabbas.

Surfa säkert – viktigare än någonsin
  • Se till att dina enheter är skyddade!
    Ett första steg är att se till att de enheter man avvänder online är skyddade. Det finns idag möjlighet att skaffa sig ett säkerhetspaket. För den som känner sig osäker när den är ute och surfar kan det kännas tryggt att ha ett väl anpassat paket som täcker alla behov. Idag delar vi mycket information online som kan vara känslig. Ett säkerhetspaket ska säkerställa att du har ett skydd mot att andra kan komma åt information som lösenord, kontonummer och privata bilder.
    Det finns en massa gratisversioner men att betala för ett paket som täcker mer kan vara en bra investering för att se till att man surfar säkert. Dessutom kommer ofta licenserna för flera enheter och på det sättet går det att använda sig av ett paket för alla i hushållet. För de som har barn finns det även paket som innehåller ett mer säkert system för att kunna ha koll som förälder.
  • Kom ihåg att logga ut när du är färdig på en sida. Idag är det vanligt att man av praktiska skäl fortsätter att vara inloggad även när man är färdig på en sida. Självklart går det snabbare och det är lättare när man vill kolla exempelvis sin mail eller facebook igen, men samtidigt sänker man sitt skydd. En annan sak som inte många tänker på när man är inloggad är att man hela tiden blir kartlagd. Det är ingen slump att reklam om det man precis har skrivit om eller sökt på tidigare visas direkt efter. Det handlar helt enkelt om att det man gör när man är online och inloggad registreras. Precis som alltid gäller det att skapa bra lösenord för göra sina konton mer säkra mot intrång.

Det finns mycket att förbättra och tänka på när det kommer till att surfa säkert. Mycket handlar idag om att använda sunt förnuft och att tänka till en gång extra innan man klickar på okända saker. Ibland är det lätt hänt att klicka av misstag. Är du försiktig och undviker att klicka på länkar som inte känns helt säkra har du kommit en bra bit på vägen. Idag är det många som får sina konton hackade och även från vänner kan det råka komma ett virus efter att någon har hackat sig in på deras konto.