Varför är pengar så rörigt?

Tyvärr är det dem som vet mest om pengar som inte pratar om det.

Att hantera pengar är en viktig färdighet men ändå skulle de flesta vuxna misslyckas med ett ekonomiskt läskunnighetstest. I genomsnitt svarade vuxna amerikanska på bara 50 % av sina frågor om ekonomisk  läskunnighet 2022 vid en undersökning.

Om du tycker att pengar är förvirrande är du långt ifrån ensam. Men anledningarna till att du är förvirrad kan ha mer att göra med hur våra hjärnor fungerar än hur pengar gör. Att förstå några av de vanliga hindren, tillsammans med strategier för att hantera pengar kan hjälpa dig att äntligen få grepp om din ekonomi.

Har du problem med ekonomin och behöver ett tillskott för att städa upp kan du jämföra lån med Safenode här.

Pengar är ett eget språk

Du kan inte förvänta dig att ha en konversation i Madrid eller Mexico City om du bara kunde några ord spanska.

På samma sätt är privatekonomi laddad med termer och begrepp som tar ett tag att lära sig. Att gå in i pengarnas värld är som att gå in i en helt ny kultur och lära sig ett nytt språk. 

Du ska inte känna dig dum för att inte förstå allt direkt och ingen ska få dig att känna så även fast banken kan göra det. Det kan det bli svårare att lära sig om vi möter dömande, nedlåtande eller människor vilket tyvärr beskriver många människor som är kunniga när det kommer ekonomi.

Människor med en stel inställning till privatekonomi kanske inte förstår kulturen och livserfarenheterna som format dig.

De kan insistera på att du till exempel kan använda alla möjliga kronor till att betala av skulder eller spara till pension, men du kanske tycker att det är viktigt att ge lite till din kyrka eller till dina äldre föräldrar.

Jämför långivare som accepterar lägre kreditvärdighet och erbjuder lån utan UC här.

Pengar väcker känslor

För många människor väcker pengar starka och ofta negativa känslor. Om du till exempel kämpar med att hantera din ekonomi kan du bli så generad att du försöker undvika att prata eller tänka på pengar. Du vill inte prata om din ekonomiska situation. 

Smärtsamma tidiga upplevelser formar ofta vår syn på pengar. Att lyssna på föräldrar som bråkar om pengar eller lider av ekonomiska svårigheter kan vara trauma  vilket gör oss övertygade om att pengar är farligt eller dåligt.

Rädsla är en känsla som människor upplever kring pengar. Rädsla för att göra ett misstag, att inte räcka till eller att bli lurad eller vilseledd.

Lär dig själv och ta hjälp av kunniga

Att utbilda sig själv är en viktigt del. Du kan lära dig grunderna om personlig ekonomi från pålitliga källor som fokuserar på finansiell kunskap för människor på normal nivå.

Leta efter rådgivare som är förtroendemän vilket innebär att de måste sätta dina intressen före sina egna.